Bestaat de subsidie zonnepanelen nog?
Voorheen kon je voor de aanschaf van zonnepanelen bij de overheid een subsidie zonnepanelen aanvragen. Maar bestaat deze regeling nog? Of zijn er andere mogelijkheden om aan subsidie te komen voor de aanschaf van zonnepanelen? In deze blog kan je hierop je antwoorden vinden.
Hoe staat het met de subsidie zonnepanelen?
De landelijke subsidie zonnepanelen door de overheid bestaat al sinds 2013 niet meer, maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn voor het krijgen van subsidie. Er zijn namelijk gemeentes of provincie waarbij het nog wel mogelijk is de subsidie zonnepanelen aan te vragen. Om te weten of jouw gemeente hier aan mee doet, zou je dat na kunnen vragen of op internet gaan zoeken naar welke gemeenten nog wel de subsidie zonnepanelen heeft.
Hoe werkt dat met lokale subsidies?
Bij lokale subsidies mogen gemeenten of provincies zelf bepalen voor welke maatregelen zij wel of geen subsidie uit geven. Ook de voorwaarden mogen en kunnen zij dan helemaal zelf bepalen. Daardoor lopen de subsidiebedragen ook erg uiteen.
Soms hebben gemeenten ook subsidies die niet in de subsidiewijzer terug te vinden zijn. Zo hebben zij wellicht de subsidie zonnepanelen voor meerdere afnames in een. Wanneer je het samen met het hele blok wil gaan doen zijn de voorwaarden voor de subsidie zonnepanelen weer anders. Vaak krijg je dan ook geen subsidie voor de aanschaf. Maar is er een subsidie voor de organisatie van het groter inkopen van energie. Zo zie je maar dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt.
Teruggave van de BTW bij aanschaf zonnepanelen
Wanneer je geen gebruik kan maken van subsidie zonnepanelen is het wel mogelijk om de BTW van de aangeschafte zonnepanelen terug te halen via de belasting aangifte.
Leningen voor aanschaf van zonnepanelen
Er is ook een optie om een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen wanneer je geen gebruik kan maken van de subsidie zonnepanelen. De meest gunstige leningen daarvoor zijn de energiebespaarlening en de duurzaamheidslening.
De energiebespaarlening
De energiebespaarlening is landelijk beschikbaar. Ook voor de Vve’s. Dit is een andere regeling die je kan helpen met energiebesparende maatregelen.
De duurzaamheidslening
Sommige gemeenten maken het nog aantrekkelijker. Deze gemeenten bieden dan een duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen lage rente tussen de €2500 en €25000 euro lenen. Dit geld kan je dan bijvoorbeeld gebruiken voor het isoleren van je huis, zonnepanelen of het plaatsen van warmteboilers. De looptijd hiervan is vaak 10 of 15 jaar. De duur is afhankelijk van het geleende bedrag. Wanneer je eerder af wil lossen is het mogelijk om dat boetevrij te doen.
Aan deze lening worden vaak wel eisen gesteld. Het kan dan zijn dat ze eisen dat je maar 75% van de lening gebruikt voor zonnepanelen en dat je dan de rest van het geleende geld inzet voor andere energiebesparende maatregelen. Zo zie je maar, dat ook wanneer je geen gebruik meer kan maken van de subsidieregeling zonnepanelen, er nog voldoende mogelijkheden zijn.