Woning en Tuin

Bouwtechnische keuring: Alles wat je moet weten

Ben jij al bekend met een bouwtechnische keuring? Als dit niet het geval is, moet je hier zoveel mogelijk over gaan lezen. Het kan jou namelijk grote voordelen op gaan leveren bij het aankopen van een huis. Ook moet je dan goed gaan kijken waar je de keuring uit kunt laten voeren. Er zijn verschillende professionals die jou hierbij kunnen helpen. Een van de professionals waar jij een afspraak kunt maken is Schippers Bouwconsult. Alleen wat moet je weten over deze keuring en waar wordt naar gekeken? Onderstaande informatie helpt jou op weg. 

De bouwtechnische keuring is belangrijk 

Een bouwtechnische keuring is belangrijk voor de aankoop en verkoop van een huis. Veel kopers zullen de uitkomsten van de keuring namelijk meenemen bij de ontbindende voorwaarden van een koopcontract. De keuring geeft namelijk aan welke gebreken er bij het huis zijn en welke kosten hierbij komen kijken. Mochten er veel gebreken zijn, kun je er als koper voor kiezen om het contract te ontbinden. Voor een verkoper is het ook een teken dat er wellicht veel achterstallig onderhoud is, waar rekening mee gehouden moet worden bij de vraagprijs. Het is daarom altijd verstandig om iemand in te schakelen voor de keuring. 

Alle problemen meegenomen 

Bij een bouwtechnische keuring gaat een professional door heel jouw huis en bekijkt daarbij iedere ruimte. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de constructie. Zo zal de constructie van het dak bekeken worden om te zien of deze nog in goede staat is. Ook worden vochtproblemen, scheuren en houtrot meegenomen. In de kruipruimte kunnen ook veel vochtproblemen zitten. Daarbij is er vaak geen isolatie in deze ruimte. De professiona bekijkt daarom ook deze ruimtes. Tevens wordt er een rondje om het huis gedaan om te zien wat de staat van het huis is aan de buitenkant. 

In verschillende categorieën opgenomen 

Zodra de professional klaar is met de bouwtechnische keuring zal deze een rapport opstellen. In het rapport staan alle bevindingen overzichtelijk bij elkaar. Hierbij worden verschillende categorieën aangeduid. Zo heb je het onderhoud dat uitgevoerd moet worden voordat het huis volledig bewoonbaar is en het onderhoud dat op een later moment nog komt. Slijtages kunnen in sommige gevallen immers nog wachten. De professional zal ook altijd suggesties doen voor woningverbetering. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier ga je dus ook een aparte sectie voor vinden in het rapport. 

De kosten van de reparaties 

Bij een bouwtechnische keuring krijg je ook een duidelijker beeld van de kosten die je aan de woning gaat hebben. Deze kosten worden namelijk ook bij elkaar gezet in het rapport. Zo weet je of een woning binnen jouw budget valt of dat je beter naar een andere woning kunt gaan zoeken. Als verkoper kun je jouw vraagprijs weer aanpassen op basis van de bevindingen of het onderhoud uit gaan voeren dat nodig is. Zo zorgen alle partijen ervoor dat het huis altijd in de smaak gaat vallen en goed onderhouden zal gaan worden.