Wonen

Dit moet je weten over een laadpunt thuis

Als je overgaat stappen van het rijden op fossiele brandstoffen naar een auto die hybride of volledig elektrisch is, dan sta je uiteindelijk minder vaak bij de benzinepomp. Je zal wel met regelmaat op zoek moeten naar een laadpunt voor je auto en dat kan op een hoop plekken in Nederland langs de snelwegen. Toch is een laadpunt thuis het meest ideaal om meerdere redenen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je nooit hoeft te wachten op een plekje, dat de stroomvoorziening goedkoper is en dat je ’s ochtends nooit erover na hoeft te denken of en waar je jouw auto moet opladen. 

Tips en trucs voor de aanschaf van een laadpunt thuis

Er zijn een aantal mogelijkheden om een laadpunt thuis gratis aan te schaffen, zoals bij een zakelijke lease of als de werkgever de kosten wil vergoeden. Het is een ideale situatie en geldt niet voor iedereen, maar het is een mogelijkheid die je absoluut niet moet vergeten. Hieronder tref je meer tips en trucs aan als je zelf de kosten moet betalen voor je laadpaal thuis. 

Let op extra kosten

Als je zelf een laadpaal voor thuis gaat aanschaffen moet je op een aantal dingen letten, zoals een passende stekker, de juiste oplaadcapaciteit en de locatie van het laadpunt thuis. Let goed op dat je ook rekening houdt met de kosten van eventuele extra werkzaamheden, zoals het aanpassen van de meterkast-aansluiting en eventuele graafwerkzaamheden naar de locatie van de laadpaal toe. De graafwerkzaamheden zijn vaak duur en afhankelijk van de hoeveelheid meters dat er graafwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. 

Daarnaast is het verstandig om je energiecontract te controleren en de kosten van de elektriciteit inzichtelijk te maken. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent op het gebied van de verbruikskosten. Misschien loont het om over te stappen of om je energiecontract vast te zetten voor een langere periode. Zoek dit goed uit voor je overgaat tot de aanschaf, zodat je niet met onverwachte tussentijdse kosten komt te zitten als je energiecontract bijvoorbeeld afloopt.  

Maak een berekening over je terugverdientijd

Het investeren in een laadpunt thuis is niet onnodig, je kunt hem namelijk vrij snel terugverdienen als je regelmatig op een openbare locatie je auto moet opladen. Als je een berekening maakt over de terugverdientijd krijg je meer inzicht in de mogelijkheden en in hoeverre het loont om een laadpaal thuis aan te schaffen of dat het eigenlijk duurkoop is. 

Hou er rekening mee dat er bijvoorbeeld ’s nachts daltarieven kunnen gelden voor jouw energiecontract. Waarschijnlijk is de kostprijs van jouw elektra lager dan die bij een openbare locatie. Je kunt daarnaast van je oplaadpunt thuis een openbare locatie maken als je bijvoorbeeld op vakantie bent. En heb je al zonnepanelen aangeschaft of wil je dat doen, dan kan dat nog een keer de energiekosten aanzienlijk drukken. Zo kun je zelfs in het ideale geval jouw verbruikskosten op nihil zetten en hoef je alleen je investering van de aanschaf ’terug te verdienen’. Een laadpaal thuis installeren kun je zelf doen of laten doen door een specialist.