Wonen

Hoe kun je de waarde van je huis bepalen?

Wil jij de waarde van een huis bepalen? Door de waarde te bepalen krijg jij een idee voor welke prijs jij jouw woning te koop kan zetten. Dit komt goed van pas wanneer jij de optie aan het overwegen bent om te verhuizen, maar uiteraard ook wanneer je de knoop al officieel het doorgehakt. Om de waarde van een huis te bepalen, moet er naar verschillende aspecten worden gekeken. De waarde heeft dus niet alleen betrekking op de staat van het huis, maar ook de ligging bijvoorbeeld. In dit artikel leggen we alles uit wat jij moet weten over een waarde indicatie. Zo weet jij wat je te wachten staat.

De ligging van het huis

Een van de eerste aspecten waar naar wordt gekeken bij een waarde indicatie, is de ligging van het huis. De ligging heeft namelijk veel invloed op de waarde. Kijk bijvoorbeeld eens op Funda naar alle woningen die bij jou in de buurt te koop staan. Zo krijg je een goed idee wat de huidige vraagprijzen zijn. Ook is het goed om vast te stellen welke faciliteiten er allemaal in de buurt zijn. Denk bijvoorbeeld aan sportscholen, supermarkten, basisscholen, tankstations en meer. Hoe centraler de ligging, hoe hoger de prijs van de woning vaak wordt. Voor beginnende gezinnen is het bijvoorbeeld een belangrijk punt dat de basisschool in de buurt ligt, zodat ze niet te veel tijd kwijt zijn om de kinderen naar de school te brengen.

De staat van de woning

Een ander element wat de waarde van het huis bepaald, is uiteraard de staat van het huis. Wat is het energielabel? Wat is de grootte van de woning? Ziet het er allemaal mooi en modern uit? Is er gebruik gemaakt van kwalitatief materiaal? Al deze elementen hebben een grote invloed op de waarde van de woning. Zorg dat je alle informatie rondom de woning bij de hand hebt, denk bijvoorbeeld aan renovaties, aanpassingen en reparaties die er in de laatste jaren zijn gebeurd. Deze kan je direct aan een taxateur geven wanneer je een officieel taxatie laat uitvoeren.

De huidige woningmarkt

Er zijn verschillende manieren hoe jij een indicatie kan krijgen van de waarde van jouw huis. Zo kan je bijvoorbeeld informatie opvragen bij het Kadaster of een rapport opvragen bij Calcasa. Dit zijn beide data bedrijven. Maar, om uiteindelijk de meest accurate waarde te ontvangen, maak je gebruik van een gecertificeerde taxateur. Neem bijvoorbeeld contact op met HeylenVastgoed.be. een vastgoedbedrijf kan je in contact brengen met een erkende taxateur. Deze komen jouw woning onderzoeken en analyseren en stellen vervolgens een rapport op met alle belangrijke informatie.