Verbouwen

Termen toegelicht: Een balk van rustiek AD eikenhout bij EIKENvakman.nl.

Wij ontvangen iedere dag specifieke vragen van onze klanten en wij zijn continue bezig met het optimaliseren van onze online informatie voorzieningen. In een serie blogartikelen lichten wij de belangrijkste ‘termen’ toe die u terug kunt vinden op onze website, zo weet u direct waar wij het over hebben!

Een balk van rustiek AD 25% eikenhout.

Onze prachtige verouderde balken betreffen AD 25% rustiek eikenhout. Dit is niet te vergelijken met het eikenhout (kd 8-12%) waarmee onze eiken (tafel)bladen gemaakt worden, vandaar dat wij dit graag duidelijk toelichten. Met rustieke ad 25% eikenhouten balken moet u rekening moet houden met werking van het eikenhout, oftewel met vervorming, (in)krimping en scheurvorming. Dit is zeker het geval indien u de verouderde eiken balken binnenshuis verwerkt en dit is meestal zo! Houdt hier dus rekening mee!

Aangedroogd eikenhout wordt ook wel eens ‘vers (gezaagd)’ eiken genoemd en wordt met name veelvuldig gebruikt voor constructie doeleinden buitenshuis. AD eikenhout 20-25% is extreem populair als luxe tuinhout dat onbehandeld verwerkt kan worden. In de praktijk betreft ad 20-25% eikenhout ‘vers gezaagd’ eikenhout dat enkele weken tot maanden onder stabiele omstandigheden opgeslagen is. Ter vergelijking: Onze eiken bladen voor binnen betreffen kunstmatig gedroogd (kd) eikenhout met een vochtpercentage van circa 8 – 12%.

Onze verouderde eiken balken zijn niet volledig maatvast / haaks en bevatten mogelijk oneffenheden aan het oppervlakte, evenals lichte afwijkingen in breedte en dikte. Ook zullen er – aan de uiteinden van de eiken balk (de kopse kanten) – is er eventueel sprake van droogscheurtjes en is het mogelijk dat het hout iets minder strak afgeschaafd is. Houdt hier dus rekening mee. Wilt u meer weten over onze verouderde balken, neem dan een kijkje op onze website: Ga naar eikenvakman.nl >>.