Wonen

Welke afwegingen maak je bij het kopen van zonnecollectoren?

Zonne-energie is op dit moment niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is goed voor het milieu en wordt zo langzamerhand een van de meest gebruikte energiebronnen. Wat zijn de voor- en nadelen? En waarom zou je moeten investeren in zonnecollectoren kopen?

Voordelen van zonnecollectoren kopen

De voordelen van zonnepanelen vormen de reden dat steeds meer mensen gebruikmaken van zonne-energie. Er is niet alleen sprake van financieel voordeel, maar ook van een milieuvriendelijke keuze. Daarmee is zonnecollectoren kopen een keuze die je zou moeten overwegen. Je bespaart ten eerste veel geld. De zon geeft je via de collectoren gratis energie en dat betekent dat de kosten van de energierekening lager zullen worden. En dat wil je in deze onrustige tijden. De investering van zonnecollectoren kopen is vaak al binnen 10 jaar terugverdiend. 

Zonnecollectoren kopen is milieuvriendelijk

Zonne-energie opwekken is een duurzame vorm van energie. Ook dit is een van de voordelen van zonnepanelen. De term ‘groene stroom’ is bij iedereen wel bekend. Met de energie van zonnepanelen haal je je eigen groene stroom in huis!

Als je zonnepanelen op het dak van een woning installeert, betekent dit ook dat de woning meer waard wordt. Je verdient als koper van een huis dus extra geld bij de verkoop van je woning. Er is in dat geval sprake van een beter energielabel en van lagere maandlasten. Dat spreekt eventuele kopers van een woning natuurlijk aan. Het wordt dus ook nog eens makkelijker om je woning te verkopen. 

Nadelen van zonnecollectoren kopen

Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen verbonden aan zonnepanelen en/of zonnecollectoren. Gelukkig wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, maar het is toch belangrijk te weten welke er zijn.

Het kost uiteraard geld om zonnepanelen te installeren. Dit is een nadeel dat gelukkig al snel een voordeel wordt. Zonnepanelen verdienen zichzelf namelijk terug, omdat zonne-energie gratis is. Het is best lastig om zelf zonnepanelen te installeren. Dit moeten dus professionals doen. Dit kost extra tijd en moeite. Daarnaast zijn zonnepanelen zichtbaar op het dak van een woning. Dit is niet erg mooi natuurlijk, maar tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit een woonwijk. Bij het gebruik van meer dan drie zonnecollectoren, is al snel een aanpassing van de meterkast nodig. Deze aanpassing gebeurt gelukkig maar een keer. De collectoren hebben daarnaast onderhoud nodig. Denk hierbij aan het schoonmaken van de collectoren zodat de zon er mooi op kan blijven schijnen. Uiteindelijk wegen de nadelen dus niet op tegen de voordelen van zonnecollectoren kopen. 

Een compacte zonneboiler kopen?

Naast zonnecollectoren kan je ook kiezen voor een compacte zonneboiler kopen. Een compacte zonneboiler is een zonneboiler waarbij het leidingwater direct in een geïsoleerde collector wordt warm gemaakt. Waarom heeft een compacte zonneboiler kopen voordelen?

  • De collector en het voorraadvat (70 tot 170 liter) zijn in de zonneboiler geplaatst, waardoor er dus geen apart vat nodig is.
  • Omdat de watervoorraad in de collector zit, is deze dikker en zwaarder dan de collector van een standaard zonneboiler. Dit is in de meeste gevallen geen probleem.  

Maak je keuze bij het kopen van zonnecollectoren

Overweeg je om je dak te voorzien van zonnecollectoren en vanaf heden gebruik te maken van duurzame zonne-energie? Zonnecollectoren kopen en het plaatsen van de panelen kosten tijd en geld, maar op lange termijn zul je er de financiële voordelen van gaan zien. Weeg dus voor jouw huishouden af of je gebruik wilt maken van zonnecollectoren en/of een zonneboiler en wat de investering in deze duurzame oplossingen jou waard is.